Dieta ciążowa

Rozwija się w tobie nowa małą istotka – powstaje dziecko. Dobrą wiadomością jest fakt, że już dzisiaj możesz zadbać, by urodziło się ono zdrowe. Można zwiększyć tą szansę kilkakrotnie, dzięki temu, że zaczniesz się zdrowo odżywiać i stosować dobrą dietę.

Poniżej prezentuje kilka rad, które pomogą stworzyć ci plan zdrowego odżywiania. Jest on stworzony po to, by dać twojemu dziecku jak najlepszy start w zdrowe życie. Przestrzeganie tej diety zapewniającej dostarczanie wartościowego pożywienia, może zwiększyć prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z prawidłową masa urodzeniową, wpłynąć na rozwój mózgu i ograniczyć ryzyko wystąpienia niektórych wad wrodzonych. Może nawet zwiększyć szanse twojego dziecka na to, że wyrośnie na zdrowego dorosłego człowieka.

Ale nie tylko dziecko skorzysta na tej diecie. Dzięki niej kobieta również zwiększy swoje szanse na bezpieczną ciążę, która będzie przebiegać przyjemnie (bez porannych mdłości, zaparć, porannego zmęczenia i wielu innych objawów). Odpowiednia dieta pomoże również osiągnąć stan równowagi emocjonalnej oraz zwiększa szanse na terminowy poród i szybsze dojście do siebie po porodzie (szczególnie usprawni to powrót do prawidłowej masy).

Trzymanie się diety ciążowej, podobnie jak każdej specjalnej diety – wymaga zaangażowania i samodyscypliny. Czasami wymaga od kobiety zrewidowania jej nawyków żywieniowych. Zatem sama dieta jest w tym niesamowitym czasie zadaniem trudnym do wykonania.

Kobiety różnie reagują na wprowadzenie nowej diety. Jedne bez problemów podporządkowują się nowym wymogom, stawiając sobie nienarodzone dziecko na pierwszym miejscu, inne tracą entuzjazm, kiedy zapoznają się ze spisem wymogów. Jeżeli jednak założenia diety zupełnie nie pasują do twojego stylu życia, możesz trochę złagodzić te restrykcje, wybierając z wachlarza produktów te, które łatwiej będą przez ciebie przyswojone. A może z czasem przekonasz się do reszty. Łatwiej ci też będzie przestrzegać diety ciążowej w miarę upływu kolejnych miesięcy. Zmieniaj stare nawyki na nowe stopniowo, a wtedy może się okazać, że nowemu wyzwaniu sprostasz bez najmniejszego problemu.

A oto ciążowa dwunastka, która zapewni twojemu dziecku zdrowy start w dorosłość.

Kalorie. Podczas pierwszego trymestru będziesz potrzebowała tylko około 300 kalorii więcej niż w dotychczasowym odżywianiu. W późniejszym okresie ciąży, tylko nieco ponad trzysta. Cały kaloryczny nadmiar jest nie tylko niepotrzebny, ale po prostu niemądry. Sprawi, że odłożone dodatkowe kilogramy nie dadzą się tak łatwo zrzucić. Aby obliczyć prawidłową kaloryczność posiłków wystarczy co tydzień ważyć się na tej samej wadze. Jeżeli przyrost masy na tydzień wynosi 0,5 kg, to znaczy, że odżywiasz się prawidłowo, jeżeli jest większy, zmniejsz kalorie, jeżeli mniejszy – musisz zjadać więcej.

Białka. Powinno się je spożywać w trzech dawkach dziennie, pod różnymi postaciami. Białka bowiem zbudowane są z aminokwasów, a te są kompleksami budującymi ludzkie komórki. Dzienne zapotrzebowanie na białko to około 60-70 gramów.

Pokarmy z witaminą C. potrzebna jest do odbudowy tkanek, leczenia ran i wielu procesów metabolicznych. Twoje dziecko potrzebuje jej także do prawidłowego wzrostu i rozwoju silnego kośćca i zębów.

Pokarmy bogate w żelazo. Duża ilość tego pierwiastka zapewnia prawidłowy rozwój krwi płodu i twojej. Zaleca się aby do 20 tygodnia ciąży, matka przyjmowała dziennie 30-50 mg tego związku.

Pokarmy bogate w tłuszcze. Zgodnie z ogólnie akceptowanymi zasadami nie więcej niż 30%kalorii powinno pochodzić z tłuszczu. To dotyczy również kobiet ciężarnych. W codziennej diecie należy uwzględnić również majonez dodawany do sałatek i wszelkiego rodzaju tłuszcze wykorzystywane w smażeniu potraw.

Pokarmy słone. Należy je spożywać w umiarkowanej ilości. Najlepiej, jeżeli wykorzystuje się sól jodowaną. Niedobór sodu może być szkodliwy dla płodu. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością. Jeżeli, zauważymy zatrzymywanie wody w organizmie i wzrost ciśnienia tętniczego, sól należy ograniczyć.

Płyny. Najlepiej w ilości nie mniejszej niż dwa litry dziennie, co przekłada się na około osiem szklanek różnych napojów. Najlepsza w ciąży jest niegazowana woda mineralna, która świetnie uzupełnia niedobory mikroelementów, a przy tym wyśmienicie gasi pragnienie. W płyny należy również wliczyć mleko, zupę, czy kawę.

Preparaty uzupełniające dla kobiet w ciąży. Mimo usilnych starań nie wszystkie składniki jesteśmy w stanie przyswoić sobie z produktów pokarmowych. Ważna jest również suplementacja witamin. Nie wolno jednak z nią przesadzać, dobrze, jeżeli to lekarz przepisze nam odpowiednie preparaty.

Pokarmy zawierające wapń. Wapń jest niezwykle ważny dla mięsni serca i rozwijających się nerwów płodu. Wpływa również na krzepliwość krwi i pracę różnych enzymów. Ważne, by przestrzegać przyjmowania czterech dawek wapnia w codziennej diecie, zawartych w mleku i jego przetworach.

Zielenina i żółć. Rośliny żółte i zielone są niezwykle bogate w witaminę A i betakatoten. Jest on niezwykle potrzebny dla prawidłowego rozwoju skóry, oczu, czy kości płodu. Zielone rośliny są również bogatym źródłem błonnika, witaminy E, ryboflawiny, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B)

Inne warzywa i owoce. Są bogate w potas, bor, likopen, czy fitochemikalia. Dzięki nim twój organizm jest zdrowy i mocny.

Produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe. Są pełne substancji odżywczych, szczególnie witaminy B2, które są potrzebne twojemu dziecku. Te skoncentrowane złożone węglowodany są też bogate w żelazo i pierwiastki śladowe, cynk, selen, magnez, które są bardzo ważne w czasie ciąży. Dodatkowy plus – produkty skrobiowe mogą tez pomóc w zmniejszeniu porannych nudności.

Zastosowanie się do wymogów szczęśliwej dwunastki zagwarantuje radość z macierzyństwa i zaprocentuje na przyszłość zdrowym i szczęśliwym dzieciństwem twojej pociechy. A i tobie pozwoli szybko wrócić do stanu sprzed ciąży.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *